Znane regiony winiarskie, najlepsze wina

Nieistotne czy jesteś zapalonym degustatorem win czy też sięgasz po nie tylko okazyjnie – węgierskie wina – jedne z najlepszych trunków na starym kontynencie zapewne i tak urzekną Cię smakiem, aromatem, idealnym połączeniem składników i precyzyjną mieszanką woni. Wybierając się do Węgier nie omieszkaj nie tylko spróbować tutejszego wina, ale i koniecznie przywieź ze sobą z wakacji choćby butelkę czerwonego napoju. Fenomen węgierskich win znany jest nie tylko w Europie i na świecie, po madziarskie alkohole chętnie sięgają między innymi Amerykanie.

Winorośle uprawia się na terenie całych Węgier. Jednym z regionów słynących ze słodkich alkoholi jest Ászár – Neszmély. Produkcję win zapoczątkowano tutaj już w czasach starożytnej Romy. Na jakość win wytwarzanych w Ászár i Neszmély duży wpływ ma odpowiedni klimat – dość chłodne jak na kraj Madziarów lato i ciepłe zimy. W regionie tym uprawia się przede wszystkim odmiany winorośli; Ezerjó, Mézes fehér, Sauvign, Budai zöld, Dinki, Chardonna.

Białe wino powstaje na Węgrzech przede wszystkim w regionie Badascony. Pola winorośli rozciągają się tutaj na ciemnym, gliniastym podłożu. Region usytuowany jest w pobliżu słynnego Balatonu. Odmiany winorośli z Badascony w dużej mierze są mieszanką innych europejskich drzew winnych. Tylko 3 odmiany uznawane są za typowo węgierskie.

Kolejna część Węgier, która słynie między innymi z produkcji winnych trunków to Balatonfüred – Csopak. Winorośle były uprawione tutaj nie tylko w czasach starożytnych Rzymian, ale i Celtów. Uprawia się tutaj winorośle zarówno białe, jak i kolorowe. Wina z Balatonfüred – Csopak mają niezwykły aromat i posmak, należą do czołówki win węgierskich. Najważniejsi producenci wina to; Figula Mihály, Balatonfüred oraz Fodorvin Family Cellarage Dörgicse Wine Ltd. Pántlika.

Tokaj to bez wątpienia najbardziej znane węgierskie wino, określa się je nawet mianem „króla win”. Tajemnica niebywałego smaku wina Tokaj – Hegy skrywa się w łagodnym klimacie regionu – owoce winogron uwielbiają bezdeszczowe jesienie dzięki którym winorośle mogą dojrzewać powoli, długo, stopniowo. Najbardziej popularne wina z Tokaju, to; Furmint i Hárselvelű, warty grzechy jest także Muscat i odmiana Zeta.